Ontwerpvoorstellen
Ligging van de pagina
Voor mijn eerste ontwerpvoorstellen moest ik testen of ik mijn boek staand of liggend zou willen maken, hoe de tekst er zou uit zien en hoe ik de paginanummering zou plaatsen.
Zoals je hier kan zien was mijn eerste idee om de gevorderde tekst in de tekeningen te zetten en de niet gevorderde tekst in de kaders onderaan de pagina. Ook de seizoenen had ik hier nog niet toegevoegd.
Door toevoeging van de schetsen die ik al had gemaakt merkte ik op dat ik bij de liggende versie niet genoeg plaats zou hebben. Ik heb hier dus de beslissing gemaakt om een staand formaat te nemen.
Schetsen en tekst
In deze versie testte ik mijn schetsen uit op de pagina’s. Hier voegde ik ook de seizoenen toe bij de pagina nummering. Ik werk hier in spreads en het formaat is A4.
In overleg met Colette Pelt kwamen we al snel tot de conclusie dat de manier waarop ik de tekst had geplaatst niet zou werken. Er zit geen juiste volgorde in en je weet niet wat je eerst moet lezen.
Na een brainstorm zijn we op het idee gekomen om het op te maken als een soort theatertekst. Er zou een aanduiding komen bij wie wat moet lezen om het duidelijk te maken.
Theatertekst
Schetsen, kleur en tussenbladen
Zoals je kan zien is alles in deze versie aangepast.
Ik heb de opmaak van het boek aangepast door een cover, backcover en tussenbladen toe te voegen. Ook heb ik de tekeningen aangepast van ruwe naar verfijnde schetsen. Pagina 21-22 en 23-24 heb ik aangepast naar een illustratie die beter binnen het verhaal past en geen problemen creëert voor het perspectief.
Ook heb ik geprobeerd om een gekleurde versie vanuit de survey (zie kleurstudie) te nemen en deze uit te testen. Ik was best tevreden met het resultaat.
Op dit moment vond ik dat mijn boek, en daar bedoel ik vooral de illustraties en de theatertekst mee, goed in elkaar zat.
Kleurtesten
In deze fase deed ik voor het eerst echte kleurtesten.
Zoals in het hoofdstuk kleurstudie vermeld, was ik eerst niet tevreden over de lichtere buik van het karakter Ollie en de kleurpallet van Uil zoals ik het in de survey had gedaan. Dit heb ik aangepast door te werken met de eerste voorstelling van de karakters. Hier stonden ze in zowel voor-als-zijaanzicht en was het gemakkelijker om te weten wat werkte en wat niet.
Ondertussen maakte ik ook werk van de copyright tekst en de handleiding.
Beide waren niet makkelijk vorm te geven. Aangezien braille zo veel meer plaats in nam dan zwarttekst moest ik goed opletten dat mijn zinnen niet te lang werden.
Ook een echte opmaak op deze pagina’s is niet echt mogelijk. De meeste dingen zorgen voor problemen in verband met leesbaarheid voor slechtzienden. Ik moest het dus heel sober houden.
Opmaak tussenbladen en kleur versie volledig
Hier komt eindelijk alles een beetje bij elkaar. De tekeningen zijn ingekleurd en de tussenbladen zijn opgemaakt.
De volgende stap in mijn fase zou het vervolledigen van mijn prototype zijn.