Ideate fase

Mindmap

Het idee om een boekje te maken dat zowel aantrekkelijk en functioneel is voor visueel beperkten als voor zienden, stond al lang vast.

Het onderwerp stond ook vast: de seizoenen.

In overleg met Colette Pelt (mijn expert) heb ik besloten dit als onderwerp te nemen omdat hier sowieso al heel weinig boekjes in bestaan. Dit was een aanvulling op wat er nog niet bestond.

Met deze mindmap wilde ik zo veel mogelijk ideeën kunnen afgaan in verband met dit onderwerp.

Idee 1

Een oudere broer, jongere zus en een kat die op avontuur gaan binnen hun fantasie. Op deze manier ontdekken ze de seizoenen in hun achtertuin, het park, op school, …

Idee 2

Letterlijk ‘moeder natuur’ en haar 4 kinderen de seizoenen. Elk kind heeft een gave en zorgt voor problemen.

 

 

Idee 3

Meneer boom. Een iets wat abstracter concept waarbij een boom de verteller is in het verhaal. De boom maakt van alles mee tijdens de seizoenen, zo maakt er een vogel een nest, maar vertrekt hij voor de winter weer, verliest hij al zijn blaadjes….

Idee 4

De kabouter. We volgen een kabouter in het bos die de natuur en de dieren helpt.  

 

 

Het concept seizoenen

Ook over de seizoenen schreef ik enkele key-words op. Bijvoorbeeld op welke momenten de seizoenen veranderen, welk weer het was en welke kleur ik hier mee associeerde.

 

Na overleg met Colette Pelt was het duidelijk dat mijn ideeën wel heel leuk, maar te abstract waren. Het zou moeilijk zijn om deze uit te werken voor kinderen met een visuele aandoening. Bovendien kwam ik door een gezamenlijk gesprek met mevrouw Gossé en mijn medeleerlingen te weten dat een medestudent ook research deed naar kinderboeken. Zij had ondervonden dat kinderen veel meer houden van avontuur dan fantasie en liever een dierlijk hoofdpersonage hadden dan een menselijk.

Met dit idee ben ik dan verdergegaan en koos ik voor dit:

Ollie de zwerfkat

Ollie, geïnspireerd door mijn eigen kat, is op zoek naar een familie. Hij is heel avontuurlijk en maakt de seizoenen mee tijdens zijn zoektocht. Op het einde van het verhaal, vindt hij een mens en mag hij daar gaan wonen.

Meer info vind u in de bijlage: Extra Documentatie: p 107-113.