Ontwerpen Van Prototypes

Aanpassing aan de hand
van afwerking

Origineel werkte ik met spreads omdat ik uitging van een Spot -UV afwerking. Op deze manier kon ik een dubbelzijdig geprint boek hebben zonder bang te zijn dat de braille punten ingedrukt zouden worden door op elkaar te liggen. Dit is inderdaad de mooiste en meest professionele manier om te drukken. Al gauw werd echter duidelijk dat geen enkele drukker in België die ik contacteerde deze uitdaging wou/kon aangaan. Velen konden, of wilden, dit niet doen aangezien dit voor braille een erg complex proces is. Zeker wanneer dit dubbelzijdig wordt gedaan. Dit was dus al zeker geen optie.

Op zoek naar een drukkerij die dit op een andere manier kon drukken, het makkelijkste vindbaar voor braille en reliëftekeningen, is het gebruik van combinatiedruk. Met deze methode wordt er eerst een kleurdruk gemaakt en daarna wordt er reliëf en braille toegevoegd op een aparte machine. Ook hier was dit binnen België onvindbaar, dus contacteerde ik twee Nederlandse drukkerijen. Zij konden dit wel voor mij drukken, maar door de hoge prijs, de tijdsdruk en corona (een mindere capaciteit aan werkenden bij de betrokken drukkerijen) moest ik beslissen om een andere optie te zoeken. Dit ging handwerk worden.

Ter voorbereiding van mijn prototype maakte ik mijn document op zodat ik enkelzijdig kon drukken.

Technische uitwerking

Ik kocht bij Fruugo [1] een ‘Braille Writing Slate With Stylus’ (€28,95) om zelf braille te kunnen prikken.

Dankzij mijn tante (Anja Schmit, werkende bij De Margrave) wilde een leerling uit haar klas het braille ook uittypen op haar brailletypmachine.

Ik liet drie versies van mijn boekje afdrukken in kleur en inbinden met ringen. (€89,70)

Ik knipte de zinnen in braille uit en plakte deze in het boek. Eén boek met braille van een typmachine en één boek met braille van de ‘braille writing slate’. Het laatste boek bleef zoals het was gedrukt, met de braille puntjes gewoon gedrukt als zwarte bolletjes zonder reliëf.

Ommezien

Bij Ommezien te Mechelen (handel in hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden) kreeg ik de kans mijn tekeningen uit te testen in reliëf. Met TactieleView krijg je een tekening die is uitgewerkt in puntjes.

Kathleen Boogmans, medeoprichter van Ommezien en zelf blind, testte deze testdruk van de tekening. Al snel bleek, en dit vermoedde ik toen al, dat deze nog te gedetailleerd was. Kathleen wist me wel te vertellen dat de ogen van de kat en de uil een goed ijkpunt waren om te kunnen starten. Deze waren namelijk erg herkenbaar in vorm en voelde speciaal aan.

Ook lieten ze me de TactiPad zien en een voorbeeld van een tekening dat hiermee was gemaakt (zie foto van de doorsneden van het hart, links boven).

De TactiPad is een tekenbord dat gemaakt is met een natuur rubberen laag. Je kan hiermee zelf van tekeningen voelbare tekeningen maken uit de losse hand of met tekenhulpmiddelen.