Conceptualiseren

Het concept

De eerste schetsen van het concept

Mijn eerste idee was om een boek te maken in spreads met tekeningen duidelijk centraal en de zwarttekst met braille toegevoegd binnen het verhaal. In de tekeningen zou ik bepaalde onderdelen benoemen met braille.

Aan de rechter bovenkant de paginanummering in braille en aan de linkerkant de pagina nummering in zwarttekst.

Origineel wilde ik ook het braille boven de zwarttekst zetten.

Het idee om in spreads te werken kwam voort vanuit het boek Rare Snuiters. Hier hadden ze met de spot UV-lak gewerkt.

Een goede lezer heeft echter al enkele problemen opgemerkt in dit eerste concept idee van het boek. In de loop van de volgende fases wordt dit duidelijk en zal dit steeds worden aangepast.

Aantonen dat deze nog nooit eerder is opgelost

“Inclusie is de insluiting in de samenleving van achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten. Inclusie staat tegenover uitsluiting en discriminatie. De begrippen inclusie en integratie vullen elkaar aan in de hedendaagse maatschappij.”

Er beginnen stil aan meer boeken op de markt te komen die rusten op de basis van inclusie.

CBB, een drukkerij gespecialiseerd in het toegankelijk maken van lectuur en informatie voor mensen met een leesbeperking in Nederland, is bezig met het vervaardigen van samen leesboekjes. De komende vier jaar zullen ze ca. 100 kinderboeken op de markt brengen.

Zijn er al boeken gemaakt om te leren lezen?

In België zijn er nog geen boeken verkrijgbaar die gebruikt kunnen worden voor het leren lezen met zowel braille als zwartsttekst.

De scholen zetten met behulp van begeleiding, zoals GON en Ganspoel, de boeken die al bestaan binnen het onderwijs om in een braille boek. Dit resulteert in een saai boek met enkel braille, geen prentjes en geen opmaak.

In mijn onderzoek heb ik nog geen boek gevonden dat deze aspecten combineert in 1 boek en deze doelgroep aanspreekt en de brug tussen de braille en de zwarttekst maakt.  

Bij deze kan je dus stellen dat dit een compleet nieuw concept is in België.

Meer info vind u in de bijlage: Extra Documentatie: p107-113 en verder.